Vad visar målningarna?

Peter Källviks berättade den 16 maj om sin senast senaste bok Förebild Stockholm, från staffli till fotografi.

” Innan det var möjligt att fotografera avbildades miljöer, vyer, händelser och männinskor på målningar.. Peter Källviks presenterar i Förebild Stockholm från staffli till fotografi ett hundratal målningar och jämför dessa med samma plats idag.

Vad visar målningarna? Vad kan målningarna om tiden? Vad har hänt på platse? Målningarna spänner från Vädersolstavlan från 1523 till sent 1800-tal. Alla stadsdelar innanför tullarna finns representerade.

Detaljer ur målningarna lyfts fram och knyts till historiska episoder i Stockholms historia. Till exempel om Johan Jason Ankarström som blev hudflängd på Riddarhustorget för sin avrättning, vilken finns avbildad. Hur har staden förändrats? Vad ser likadant ut? Finns någonting kvar av det gamla i de områden där du vistas”

En spännande bok med intressanta platser, miljöer och människoöden från platser som du med stor sannolikhet känner igen.