Kategoriarkiv: Uncategorized

Är du intresserad av frågor kring fred och utveckling?

Emma Paris, vår ”familjemedlem” berättade den 20 februari för oss om varför hon valt att studera freds-och konfliktforskning vid Uppsala Universitet. Intresset började redan i grundskolan och fortsatte på gymnasiet.

Hon presenterade olika teorier för hur man kan analysera konflikter i världen. Det var lätt att följa resonemanget i förhållande till Putins anfallskrig och relationen till Turkiet i de pågående NATO-förhandlingarna.

Länk till en intressant databas, Uppsala konfliktdatabas;

https://ucdp.uu.se/

https:/1drv.ms/b/s!AIYOp2vP7BjpiNIxjwte29FRw?e=vMJuK9

Vet du vad som finns på Stadsarkivet?

Klubben har gjort ett besök på Stadsarkivet i Liljeholmen. Leif Gidlöf gav oss en tillbakablick om området där tidigare Vin-och Sprit låg. Arkivet är inrymt i 2 av Vin -och Sprits gamla bergrum och är stadens bebyggelsehistoriska centrum som invigdes 2019. Johan Gidlöf guidade oss sedan genom arkivet.

Arkivet innehåller huvudsakligen historiska kartor och byggnadsrelaterade handlingar. Arkivet samarbetar med flera aktörer, bland dem Stadsmuseet i Stockholm, Trafikkontoret och Arkitekturskolan KTH.

Arkivet är öppet för allmänheten. Hemsidan innehåller en mängd tips på vad man kan söka på.

Din biljett till internet

Den 6 mars gav Marianne Engman en inspirerande föreläsning om hur svårt det kan vara att förstå alla uttryck inom internet. Marianne arbetar som Change Manager specialist. Genom sitt arbete har hon fångat upp olika situationer som hon fått henne att skriva en lättfattlig bok om internet.

Många människor vet ingenting om swish, poddar, hur man kommer in på 1177, särskilt bland äldre. Inte alla har ens tillgång till BankID som krävs för att komma in på banken. Detta leder till ett digitalt utanförskap.

I podden ”Effekten” handlar avsnitt 187 om detta.

Utbytesstudenter berättar

Den 10 oktober fick vi höra vår utbytesstudent Karina Bary berätta om sig själv. Hon har på kort tid lärt sig svenska. Karina kommer ifrån Minneapolis.

Nadia Vanikainen berättade om sin vecka i Kalabrien mitt i sommarhettan. Deltagare var 10 stycken Rotaryungdomar från7 länder.

World clean up day

Den 19 september städade människor över hela världen i sitt närområde.

Vi deltog tillsammans med Östermalms Rotaryklubb och Rotaract Stockholm i ” Rena Mälarens” dykning vid Strandvägen.

Dykarna bärgade allt från gatuskyltar, flaskor och glas, möbler, mattor, däck, ankare, kassaskåp och cyklar. Det mest anmärkningsvärda var ändå 52 st elsparkcyklar.

”Rena Mälaren” dyker minst en gång i veckan hela året. Gå in på hemsidan och se nästa dyk sker. www.renamalaren.com

Rotary gör skillnad.

Besöket på Ronald McDonalds hus i Huddinge blev som vanligt lyckat.

Huset är ett av 388 stycken i världen, varav 5 stycken i Sverige. Huset öppnades 1993 och var från början avsett bara för anhöriga till barn som behandlades på Huddinge sjukhus. Nu bor även barnen där.

Vi har nyligen bidragit med med att bygga en lekpark.

Vad visar målningarna?

Peter Källviks berättade den 16 maj om sin senast senaste bok Förebild Stockholm, från staffli till fotografi.

” Innan det var möjligt att fotografera avbildades miljöer, vyer, händelser och männinskor på målningar.. Peter Källviks presenterar i Förebild Stockholm från staffli till fotografi ett hundratal målningar och jämför dessa med samma plats idag.

Vad visar målningarna? Vad kan målningarna om tiden? Vad har hänt på platse? Målningarna spänner från Vädersolstavlan från 1523 till sent 1800-tal. Alla stadsdelar innanför tullarna finns representerade.

Detaljer ur målningarna lyfts fram och knyts till historiska episoder i Stockholms historia. Till exempel om Johan Jason Ankarström som blev hudflängd på Riddarhustorget för sin avrättning, vilken finns avbildad. Hur har staden förändrats? Vad ser likadant ut? Finns någonting kvar av det gamla i de områden där du vistas”

En spännande bok med intressanta platser, miljöer och människoöden från platser som du med stor sannolikhet känner igen.

Kreativa studenter

En entusiastisk skara Rotarianer fick idag en guidad visning av professor Johanna Lewengard på Konstfack. Johanna visade oss in bakom kulisserna i den fantastiska miljön. Konstfack är Sveriges största konstnärliga högskola inom konst, design och konsthantverk.

Vårutställningen öppnade idag och vi fick en specialvisning av olika verk. Dagen avslutades med en god lunch i ”Officersmässen”. Ett stort tack till Johanna!