Kategoriarkiv: Uncategorized

Besök på Bukowskis

Den 15 september fick vi en guidad visning av Sivert Oldenvis konstsamling. Sivert Oldenvi var en doldis i samlarvärlden. Delar av hans stora samling säljs på auktion onsdag den 20 september. Karin Aringer var vår ciceron. Hon berättade om flera av konstverken. EN riktigt fin dag.

Tre ska bli noll

Maria Näslund från organisationen Treskablinoll gästade oss den 15 maj. Maria berättade om organisationens verksamhet att upplysa, utbilda och föreläsa om hur viktigt det är att barn inte utsätts för sexuella övergrepp. Treskablinoll är en ideell organisation. Grundare är Elaine Eksvärd.

” Vi måste vara fler som går samman och för barnens talan för att ge dem den trygga barndom de har rätt till” Elaine Eksvärd

Är du intresserad av frågor kring fred och utveckling?

Emma Paris, vår ”familjemedlem” berättade den 20 februari för oss om varför hon valt att studera freds-och konfliktforskning vid Uppsala Universitet. Intresset började redan i grundskolan och fortsatte på gymnasiet.

Hon presenterade olika teorier för hur man kan analysera konflikter i världen. Det var lätt att följa resonemanget i förhållande till Putins anfallskrig och relationen till Turkiet i de pågående NATO-förhandlingarna.

Länk till en intressant databas, Uppsala konfliktdatabas;

https://ucdp.uu.se/

https:/1drv.ms/b/s!AIYOp2vP7BjpiNIxjwte29FRw?e=vMJuK9

Vet du vad som finns på Stadsarkivet?

Klubben har gjort ett besök på Stadsarkivet i Liljeholmen. Leif Gidlöf gav oss en tillbakablick om området där tidigare Vin-och Sprit låg. Arkivet är inrymt i 2 av Vin -och Sprits gamla bergrum och är stadens bebyggelsehistoriska centrum som invigdes 2019. Johan Gidlöf guidade oss sedan genom arkivet.

Arkivet innehåller huvudsakligen historiska kartor och byggnadsrelaterade handlingar. Arkivet samarbetar med flera aktörer, bland dem Stadsmuseet i Stockholm, Trafikkontoret och Arkitekturskolan KTH.

Arkivet är öppet för allmänheten. Hemsidan innehåller en mängd tips på vad man kan söka på.