Kategoriarkiv: Uncategorized

Projekt ”Rena Mälaren”

Stockholm-Sydväst RK beslutade på klubbmötet den 11 maj 2021 att vi skulle engagera oss i projektet ”Rena Mälaren”. Ett projekt som kan ses som en del av det stora projektet ”Rädda Östersjön” som spänner över 9 länder.

Vår projektgrupp hade sitt första möte den 1 juni, där vi bl.a beslutade att kontakta några Rotaryklubbar som redan startat upp samt även kontakta den övergripande projektgruppen, för att samla information om vad som gjorts och vad som planeras.

Projektgruppens nästa möte blir den 30 juni.

Sören Swärd

Bitcoinmiljonären

Linus Dunkers besökte vårt webmöte den 25 januari 2021.

En gripande berättelse om den lilla människans maktlöshet.

Linus satsade alla pengar i bitcoin. Nu är han indragen i en strid med Skatteverket om hur hans miljonvinster ska beskattas. Hans har satts i personlig konkurs. Skatteverket anser att han bedrivit näringsverksamhet. Ärendet har blivit rättssak och sista ordet är nog inte sagt.

Linus fru Jessica har skrivit boken ” De kallar honom Bitcoinmiljonären”.

Det som inte har berättats

Den 12 oktober2020 fick vi lyssna till Bengt Nylander som berättade om sina år inom säkerhetspolisen.

Bengt arbetade under kalla kriget med en rad intressanta fall. Bengt började sin bana vid SÄPO 1981. Den första tiden präglades av sviterna kring avslöjandet av spionen Stig Bergling. 1998 blev har chef över kontraspionaget. Bengt har i sin bok ” Det som inte har berättats ” berättat om den spännande tiden. Bengt slutade som polisintendent och chef för kontraspionaget.  Bengt arbetar vidare med en ny bok som troligtvis kommer nästa år.

Ung svensk form

Den 2 november 2020 hade vi besök av Johanna Lewengard, som är professor i Visuell kommunikation vid Konstfack sedan 2012.

Konstfack är Sveriges största konstnärliga högskola. Sedan 2004 är skolan inrymd i k-märkta funkislokaler vid Telefonplan – fd. LM Ericsson fabrik.

 Konstfack startade 1894 som en söndagsritskola för hantverkare.

Idag har Konstfack 4 huvudområden, Fri konst, Design, Konsthantverk och Visuell kommunikation.

Sedan 2004 erbjuder studier på kandidat-master och doktorandnivå. 

 Johanna visade exempel på hur kommunikation gradvis har övergått från text till bild, och hur logotyper har förändrats genom åren från att ha varit mycket varierande typsnitt, lätta att komma ihåg, till mer likartade typsnitt.

Vi ser fram emot att kunna besöka Konstfack vid ett senare tillfälle!

Rally – det roligaste som finns

Handlade om rally- ”det roligaste som finns”? som föredragshållaren Mårten Egertz (Täby) framförde. Mårten berättade om motorsporten och sitt brinnande intresse för sporten. Till vardags arbetar han som IT konsult.

Mårten har i dag en egen konstruerad rallybil – Citroën C2 R2 Max. Tidigare har han kört bla Golf 1:a och Ford Fiesta. Vi fick inblick i regelverk, däckkrav, körteknik, kommunikationssystem och övriga tekniska finesser.

Rallytävlingar har ett stort publikintresse. Framgång förutsätter ett gott teamarbete mellan föraren och kartläsaren. Man tävlar i kategorierna A, B och C med start i kategori C. Vi fick följa en sträcka genom att tekniskt åka med i bilen. Mårten berättade också om tävlingsgrunder, vad en readbook är, noter – vägbeskrivning samt skyddsutrustning och vad som händer vid en olycka. För att kunna utöva sporten behövs bland annat sponsring.

Karl Gerhard på grammofonskiva

Grammofonskivor har vi haft under många år. Den stora förändringen skedde år 1925 då det började tillverkas ’elektriska’ skivor – tidigare akustisk och mekaniska skivor var gjorda genom att de graverades, det enda som var elektriskt var lampan i de rum som de fanns.

En stor kvalitetsskillnad skedde från 1925. De första skivorna är nästan 100 år.

Karl Emil Georg Gerhard, fram till 1938?Johnson, född 14 april 1891 i Hedvig Eleonora församling i Stockholm, död 22 april 1964 i Saltsjöbaden, var en svensk teaterdirektör, revyförfattare, kuplettförfattare, kuplettsångare och skådespelare. Sin första revy undertecknade han Hvem är Hvem, men övergick sedan till att använda sig av pseudonymen Karl-Gerhard. År 1938 bytte han efternamn till Gerhard.

Karl-Gerhard var samtida med Ernst Rolf och senare även Evert Taube. Karl-Gerhard gjorde revyer i tidiga år och gärna om kungen. Stefan spelade några tidiga sånger med väl tydligt ljud att de var av äldre sort.

Karl-Gerhard var gift tre gånger (med kvinnor) och fick en dotter och son. Bodde på Villa kråkslottet på Saltsjöbaden. Han är vad en del kallar ’smyg bög’ där även en kuplett handlar om just detta.

Melodier fann Karl Gerhard ute i världen. Under 1920-talet skrev han många texter till samma musik. Vidare fick vi höra på någon sång med en aning småfräck text på mycket rim (han var rimmets mästare och även mästare på ’orim’).

Lite längre fram på 20-talet så gjordes en hel del skivor med bättre kvalité och konkurrerade med Ernst Rolf. En skiva gjorde de tillsammans som vi fick höra ett spår ifrån. Karl Gerhard missade sällan en chans att ’mobba’ kungahuset där allt som ofta var rätt elaka texter. Han blev allt mer intresserad av politik och inkluderade detta i sina texter. Karl-Gerhards mest berömda revy är Guldregn över stan.

Efter 1940 minskade antalet personer på hans revyer och det blev efter kriget inte så mycket mer. Han medverkade på radio och då från Göteborg. Vi fick höra på en skiva från 1946 som var rätt anstötlig och skivan blev repad för att den inte skulle spelas i radio.

Karl-Gerhard adopterade en dotter 1949 (Fatima) med vilken han några år senare sjöng tillsammans med på en skiva. Denna sång avslutade Stefan sin presentation.

Karl-Gerhard dog 76 ?r gammal ? 1964.

Föredragshållare Stefan Ljungberg emottar ett diplom om 50 doser poliovaccin av vår president Håkan Nilsson. Foto. Anders Olsson.

Vår föredragshållare Stefan har en egen samling av minst 20 000 stenkakor, han berättade att det går cirka 175 stycken på en meter (så det tar lite plats).

Han har inte detta registrerat i någon databas utan hänvisar till att detta går att nyttja på kungliga biblioteket.